неделя, 16 септември 2012 г.

Картофи с ориз


Необходими продукти:

400 гр. картофи
50 гр. ориз
3 средни глави лук
олио
сол
червен пипер
черен пипер
кимион
къри
куркума

Нарязваме на кубчета /като за мусака/ картофите, поставяме ги в съд за готвене, аз ползвам уок      /много съм доволна от него и за нищо не го заменям/, запържваме ги в олиото до златисто, слагаме щипка сол /слагам първо тях в мазнината за да не останат сурови/, прибавяме нарязания лук, изпържваме и него и прибавяме ориза. Като се поизпържат всички продукти слагаме подправките, като от по ароматните подправки се слагат по малко - куркумата, кърито и кимиона. На малки порции прибавяме водата, за да може продуктите да я поемат и да станат сочни. Стандартното съотношение на ориз с вода е 1:3, но за тази рецепта съотношението е 1:5.

Македонски питки



Необходими продукти:

1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. натрошено сирене
1 ч.л. равна сода бикарбонат
3 с.л. олио
1 яйце
шарена сол и масло за отгоре

Омесва се меко тесто, което се разделя на 10-12 топки, големи колкото яйце. Оформят се с ръце, в средата им се прави дупка с пръст, в която се поставя малко масло /маргарин/, поръсват се с шарена сол. Изпичат се на 180 градуса, след като се извадят от фурната се завиват с кърпа да си починат.