понеделник, 24 септември 2012 г.

Усукана питка



Необходими продукти:

1 кг. брашно
250 гр. хладка вода
1 пакетче мая
4 яйца
3 пълни с.л. кисело мляко
3 с.л. олио
1 с.л. сол
1 с.л. захар
масло, маргарин за намазване на листите и питката отгоре
сирене по желание

Начин на приготвяне:

От изброените продукти се замесва средно меко тесто, като аз не прихващам маята, ами направо я размивам във водата и изливам при брашното и останалите продукти. Така омесено тестото го оставям да втаса около 30 минути загънато със стреч и кърпа. Стреча се слага, за да не получи тестото коричка. Премесва се тестото и се разделя на три топки и се оставя още 20 минути да втаса. Всяка топка се разточва на правоъгълен лист, намазва се с маргарин или масло и се поръсва със сирене по желание. Навива се на фитил усуква се като се придърпва от средата към края за да стане по дълъг фитила и се нарежда в кръг, в добре намаслена и набрашнена тава. Оставя се да втаса така наредена в тавата още 30 минутки, при мен това става във фурната пусната на 50 градуса. След това се намазва със заделения жълтък от едно от яйцата     /жълтъка разбърквам с малко масло, за да придобие питката лъскавина/ и се пече на загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути. Като я извадя от тавата я намазвам с масло или маргарин за да остане мекичка.

P.S.  Питката от снимката е половин доза, затова изглежда по-малка!