неделя, 19 май 2013 г.

Козунак



Необходими продукти:

1 кг. брашно за козунаци
1 кубче мая
1 равна ч.л. сол
200 мл. прясно мляко
300 гр. захар
125 гр. краве масло, маргарин или мас
90 мл. олио
6 яйца
плънка по желание, ако е руло сладко или стафиди ядки.....
2 ванилии

Начин на приготвяне:

Маята се прихваща с малко захар, сол, млякото и брашно. Захарта, 5 яйца, ванилията се разбиват с миксер, до разтваряне на захарта. Към тази смес се прибавя затопленото и разтопено масло, маяната смес и брашното и се омесва тестото. Като почине няколко минутки, да не кажа и веднага започва да се премесва тестото с 90 мл. олио, което е затоплено и така докато го усвои. Така тестото се оставя да втаса около 40 мин. на топло. След което се премесва и разделя на желаните от нас брой топки. Така втасва около 20 мин. след което се правят фитилите, като вече в тях по желание се поставя плънката, аз в козунака сложих захаросани портокалови корички, а в рулото сладко от черешки. Оплитам го и го поставям в желаната форма, при мен това беше формата за кекс, кръглата с дупка, като не съм я намазнявала, защото ползвах хартия за печене. Така се оставя да втаса още 20-25 мин., намазва се с жълтък, при мен намазах с белтък, за да не става корав отгоре, поръсва се с навлажнена захар, по желание и се слагат и орехи отгоре. Пече се на 180 градуса, около 40 мин., вече тук зависи от печката ви, при едни може да стане по-бързо при други по-бавно. Да не забравя самото печене на козунаците, беше съпроводено вътре във фурната с тава пълна с гореща вода! Поставя се на дъното на печката, непосредствено над козунака, който печете.