събота, 10 ноември 2012 г.
Салата тип "Ропотамо"
Необходими продукти:
Рибата се изчиства и нарязва на шайби с дебелина около 2 см. тя е по избор според вкуса Ви, при мен шаран и толстолоб. Накисва се за 2 часа в саламура от вода и сол - на 1 л. вода 250гр. сол. След това се изважда и измива. Отцежда се от водата и се нарежда в тава да се пече. На една тава се налива 1 ч.ч. олио и 2 ч.ч. оцет. Рибата се запича до зачервяване от двете страни и се изважда. Останалата мазнина от печенето се запазва и от нея се налива по малко във всеки буркан, след като са наредени рибата и салатата.
Салата:
1 кг. сварен боб
2 кг. опечени и обелени червени чушки нарязани
1 буркан сварен грах
2 буркана кисели краставички
1 кг. моркови попарени в саламура
2 буркана доматено пюре
100 гр. сгорещено олио
Саламура за морковите:
500 мл. олио
100 мл. оцет
40 гр. сол
100 гр. захар
Продуктите се смесват и слагат да заврат. Пускат се нарязаните моркови, като се бъркат докато омекнат.
Всички продукти за салатата се смесват и объркват добре.
Започва реденето - ред салата, ред риба като се завършва отгоре ред салата, отгоре се налива по малко от мазнината от печенето на рибата, при мен по 1 с.л. Във всеки буркан се слага по няколко зърна черен пипер, 2 зърна бахар и 1/2 дафинов лист.
И най-учудващото варене 3 часа!
Абонамент за:
Публикации (Atom)