сряда, 30 юли 2014 г.

Торта птиче мляко

фигурира под няколко различни имена в рецептурника на майка е Птиче мляко,      намирала съм я под името Арменска торта и  Френска селска торта


необходими продукти:

за блатовете:

3 яйца
4 с.л. пълни с мед
1 1/2 ч.ч. кристална захар
8 с.л. прясно мляко
1 ч.л. пълна сода бикарбонат
5-6 ч.ч. брашно 

начин на приготвяне

Всички съставки без брашното се смесват и се слагат на котлона да загреят докато сместта леко покафенее и почне да се пени, сваля се от огъня и се прибавя брашното като се омесва тесто, разделя се на топки 7-8 и се оставят да изстинат. Всяко топка се разточва на тънък кръг върху добре набрашнена повърхност, блатовете се пекат върху хартия за печене на 200 градуса предварително загрята фурна за около 3-4 минути, че и по - малко. От тази доза на мен ми излязоха 9 блата и малко изрезки, за да стане хубав кръг изрязвам с дъното но откопчаваща се форма.

за крема:

1. млечно ванилов крем по стандартния начин приготвен
2. пудинг ванилия на Доктор Йоткер, става по - бързо
3. смесена разбита сладкарска сметана със сгущенка - сварено кондензирано мляко

за заливката:

сметана и шоколад разтопени  в пропорции 200 сметана 200 кувертюр, обаче стана гъсто разреждах с олио, така че следващия път ще намаля грамажа на кувертюра, декорация с бял шоколад
отстрани филирах със смления излишен блат, стана ефектно и вкусно

и колкото повече престоява, толкова повече блатовете попиват от крема и набъбват


Няма коментари:

Публикуване на коментар